‘Richmond’ is a 12-level development with high aspirations to deliver excellent design and sustainability outcomes to the City of Yarra. The development will house over 360 apartments, a new Coles full format store, commercial offices, specialty retail and food & beverage offerings. The ground level will have access points and laneways, activating the heart of the development and connecting it to the Bridge Road and Church Street community.

Central to the development is the emphasis on providing quality amenity and common areas to actively promote a strong sense of place and community that is more connected and socialised.

With a focus on sustainability, Richmond is designed to achieve 5-Star Green Star and 7-Star average NatHERS ratings and our team are developing a climate adaption plan, incorporating climate risk considerations into the design and development, as well as investigating a zero emissions strategy.

The quality of the build is intended to be higher to minimise future maintenance costs so some of the key design priorities for the ADP team has been incorporating systems and features to reduce operational life cycle costs as well as implementing design strategies which include on-site renewable energy, reduced embodied carbon materials and energy efficient systems.

Water efficiency measures have also been prioritised in the development, providing resilience against future changes in rainfall patterns. Water falling on the site will be collected in 100,000L of onsite storage tanks and reused for toilet flushing and irrigation purposes.

With a vision to deliver an environmental hotel which still encapsulates the hallmarks of a luxury hotel, this five-star development will be the first Fairmont branded resort in Australia and will bring a whole new level of opulence to Far North Queensland.

Located in a stunning area on the edge of two UNESCO World Heritage sites – the Great Barrier Reef and the Daintree Rainforest – the resort will offer guests a selection of 253 luxury rooms, a choice of restaurants and bars, a day spa, a treetop walk, and panoramic conference and wedding facilities, all designed around resort-style pools.

Blurring the lines between indoors and outdoors will be an intimate lobby inspired by birds’ nests and verdant tropical gardens, and with butterfly nets sitting above the children’s swimming pool the resort will deliver a truly magical experience to guests.

ADP are delivering the electrical, dry fire and vertical transportation for the project, with one of the key considerations being the seamless guest experience from arrival to departure as well as the integration of the services to the resort wellness and guest amenity initiatives.

The development is striving to be recognised for its strong environmental credentials, embracing meaningful collaboration with the Kuku Yalanji community, the traditional owners of the land; and partnering with sustainable operators to explore the Great Barrier Reef and The Daintree Rainforest. The hotel will complement the Douglas Shire, a global winner of the Communities & Culture Award at the Sustainable Destinations Awards in March 2020 and is the first region to have achieved Ecotourism Australia’s Eco Destination Certification in 2019.

To learn more please contact: Mathew Burke, Associate Director – M: 0408 929 234 E: [email protected]

With all the features and facilities of a corporate office one would expect to find in the heart of a CBD and not typically in a suburban location, the Victorian Government’s Department of Transports new customer service centre, a mix of commercial and retail, will provide staff and customers alike a premium, high quality environment in a convenient location adjacent Eastland shopping centre and Ringwood Train Station.

This 13,700sqm NLA fully integrated fitout will include an end of trip facility on the lower ground floor, a VicRoads customer services centre and café on the ground floor with a business lounge on the mezzanine. PCA grade A offices with interconnected stairs are located between levels 5-10 and the roof top terrace provides a function space to host 200 people.

This project has a high emphasis on the use of clever technology that is integrated into workstations, meeting/conference rooms and collaboration spaces to offer flexibility with minimalistic visual connection to services. One such example is that there are no raised floors or suspended umbilical cords from the ceiling to the workstation clusters for any service. This allows panoramic views of the office and uninterrupted external views of the Dandenong ranges.

A key challenge has been ensuring that the requirements of all the separate departments and various stakeholders, each with their own unique operational prerequisites yet all sitting under one umbrella, are met and delivered cohesively. Reverse engineering a services requirement brief that meets all interdepartmental requirements, although challenging, was achieved through strong communication and regular collaboration with the wider project team through workshops, meetings over video conferencing and site visits only as necessary due to Covid-19. Through this collaboration we have achieved a great working environment for the end-user with spaces that are tailored for individual group settings and multiple groups with the intention of improving people’s health and productivity.

The fitout will be targeting a self-assessment of Green Star and NABERS.

To learn more please contact: Russell Evans, Director – M: 0411 358 090 | E: [email protected]

As part of QICGRE’s long-term vision for Eastland to create a vibrant mixed-use town centre for the community of Ringwood, QIC GRE are developing a new 11 level office tower adjacent Eastland and Ringwood Train Station.

Eastco will provide an exceptional commercial space with 360-degree views of the Yarra Valley and surrounds, complementing the fantastic retail, lifestyle and hotel offering already available at Eastland.

With a focus on sustainability, the Eastco development is targeting a 5-star NABERS Energy Base Building Rating and a 4-star NABERS Water Base Building rating.

To deliver an office space that is incredibly energy efficient from a heating and cooling perspective, but also a visually pleasant and comfortable work environment, extensive work and modelling have gone into optimising the design of the façade. This has included the use of horizontal shading fins, to find the balance between minimising solar heat gains and maximising natural daylight amenity. The vast majority of steel and timber used on the project will be ethically sourced through schemes such as the Forest Stewardship Council certification scheme and the World Steel Association’s Climate Action Programme. Indoor air quality will be ensured by using low toxicity paints, sealants and adhesives.

The development will have a 50kW photovoltaic panel array on the roof, maximising the available roof space for onsite energy generation. Through its energy supply, it will be able to abate 72 tonnes of carbon dioxide annually that would have been otherwise emitted as a result of using electricity from the grid. The building reduces its potable water demand with highly water efficient taps, toilets, urinals, and showers and additionally, rainwater is captured from the roof and reused for toilet and urinal flushing and irrigation of the green areas on the building’s rooftop.

Working alongside Fender Katsalidis, the 14,000sqm development will include a major government agency customer services centre and café on the ground floor with a business lounge on the mezzanine and four levels of carpark.  The PCA grade A offices will have interconnected stairs between levels 5-10 and the roof top terrace with a function space to host 200 people. A traffic management centre, pod casting, television broadcasting and associated critical services will also be hosted within the office levels.

To actively promote health and wellness amongst the buildings occupants as well as helping people make cleaner and greener decisions in the way they choose to commute, first class end of trip facilities including extensive bike parking, spacious showers and locker rooms will be provided on the lower ground floor.

With the world’s perception shifting on how we work, where we work and how we live there has been an active drive for asset owners to rethink how they adapt their assets to work for current and future end-users. With the current crisis looking to be around for some time, many have taken the opportunity to rethink their building assets outside of our cities and are responding to longer term preferences for people to stay locally to work, live and play.

Vicinity Centres and Challenger are at the forefront of this shift with plans to offer their customers a new way of local living in Western Sydney as they lodge precinct-sized plans to overhaul its ageing centre in Bankstown.

Bankstown Central is set to deliver a vibrant and sustainable new high amenity mixed-use precinct right in the heart of the Bankstown CBD, with the new precinct comprising new F&B and retail tenancies, 7 levels of PCA-A grade commercial offices, plus health and wellness amenities. Two levels of basement carparking will complement the existing shopping centre and new precinct.

Rooted in Vicinity’s vision for a sustainable development, the new mixed-use precinct will target a 5-star NABERS Energy Base Building Rating, 4.5-star NABERS Water Base Building, 5-star Green Star Design & As-built, and Gold WELL Certification.

Through innovative, environmentally sustainable design a healthy and active environment will be created for occupants whilst minimising any negative environmental impacts associated with its design, construction, and ongoing operation.

Early in the design, ADP’s wholistic approach to services, sustainability, and site infrastructure have identified the key infrastructure challenges. De-risking the project early and providing cost certainty has enabled innovative solutions to be embedded from the concept stage, including a high efficiency central plant, new chamber substation, and flexible F&B provisions to deliver a vibrant new Eat Street food precinct.

“Leveraging ADP’s experience across multiple sectors has been key for us on this project. Their teams’ experience with shopping centres, mixed-use precincts, commercial offices, authority infrastructure, and sustainable ratings them to promote innovative ideas in each discipline and then to use their cross disciplinary teams to quickly review, coordinate, and fine tune the outcomes” says Vicinity’s National Head of Design, David Waldren. “The revitalisation of Bankstown CBD is a very exciting project to be part of as it is very much designed with the community at its core” added ADP Director Gavin White.

Bankstown Central will be the start of Vicinity Centre’s 30-year vision to provide a hub for up to 8,400 workers, 3,500 residents and 1,800 students to the western suburbs of Sydney.

The Lower North Shore’s most sought-after address ‘The Landmark’, is the perfect launch pad to Sydney Harbour and beyond. It has set a new benchmark as one of the tallest residential towers in Sydney.

The 43-storey residential tower, comprising 429 studio, one, two and three-bedroom apartments and “sky homes” with three or four bedrooms, will include a communal area on the ground floor, where access to a pool, spa and fitness facilities will be offered. The 3 levels above ground floor will accommodate commercial office space, while the basement car park will provide parking for residents and visitors alike.

A key aspect of the project was the council-owned Friedlander Place, connecting Pacific Highway through to Nicholson Street, with landscaped amenities and play areas, providing easy access through to a future bus interchange planned by Lane Cove Council. The area is lit with feature lights that blend into the building and help make this a statement piece of the area, with potential to integrate into and expand the Vivid festival up past North Sydney.

Along with public amenity, the building boasts many residential facilities including bookable entertaining spaces, cinema rooms, library, music room, a children’s play area, gym, swimming pool, yoga studio, and virtual golf rooms. All apartments can upgrade to smart control technology with dimmable lighting, tablet or phone-controlled switching and HVAC, and live data on energy usage.

Another challenge was the reticulation of the mechanical services for the retail and commercial provisions, which was achieved by the team through careful coordination with the architect.

Located in the inner-west of Melbourne and within walking distance of Melbourne’s central business district, The District Docklands is a mixed-use development which includes state-of-the-art entertainment, dining and fresh foods precincts alongside a five-star hotel, commercial offices and modern residences.

Ashe Morgan envisions the redevelopment of this waterfront location will rejuvenate this area, providing a community to this previously industrial site.

ADP are currently working on 1B-6, an office development designed by Woods Bagot and 2B–2,  serviced apartments by Fender Katsalidis. ADP are proud to be collaborating with a great team;  PDS Group, Generate Property Group, 4D Workshop and Slattery.

Credit images: Woods Bagot

 

Opened in March 2020, The Marketplace at Watergardens is a great example of innovative design and engineering. Its design principles may very well pave the way to how we design public buildings for our communities, as we enter the new ‘normal’ in these challenging times.

The Marketplace is a naturally ventilated fresh food precinct by QIC Global Real Estate for Taylors Lakes in Victoria, which has created a diversity of experiences beneath a shared canopy, which blur the lines between indoors and outdoors. An overarching trellis canopy encompasses the series of retail pavilions beneath, extending the landscape and bringing the outdoors in.

To allow customers a relaxed and comfortable shopping experience, regardless of the weather outside, ADP modelled all elements of the building to ensure thermal comfort and building efficiency were appropriately balanced. The use of thermal comfort models and CFD computations enabled design elements including trellis angles, shading and the extent / performance of the glazing to be tested. The analysis examined air temperature, mean radiant temperature, relative humidity, air speed, metabolic rate, and clothing insulation within a Predicted Mean Vote assessment, to determine which elements would enable occupants to feel the most comfortable within the space.

‘Clean air was key for the project. A spill air solution was also extensively scrutinized, to enable energy efficiency by reducing the extent of air conditioning within the mall. What this does is allow preconditioned air to spill from the retail tenancy areas, to then mix with natural ventilation which is boosted through louvres and fans around skylight areas. This allows ample fresh external air within spaces, and actively removes stale, stagnant air that can pose a risk to human health’ says Laurent Deleu, Founder and Director ADP Consulting.

Our team worked with Tomek Archer of Archer Office through concept design to develop optimal passive elements, such as the size and shape of skylights that allow greenery to grow beneath it, whilst minimising too much solar gain. The use of this greenery (or ‘biophilia’) is central to healthy, human-centred design as plants have been shown to filter air and assist in removing toxins. Research demonstrates they also stabilise temperatures (further supporting thermal comfort), promote mental wellbeing and assist in reduce stress levels. NH Architecture delivered the design documentation.

Situated within the beautiful landscape of Kangaroo Point, the Trilogy rises above its urban counterparts with three iconic towers excelling in world class design. Adding to the Brisbane city skyline, the Trilogy is an ambitious project requiring creative engineering and collaboration with the project team. Realising Arden Group and Altis Architecture’s vison of uninterrupted views over the Kangaroo Point Cliffs, South Bank, Botanic gardens and the CBD, each of the three towers in the mixed-use development has private amenity roof tops. They include entertaining areas, communal spaces, swimming pools and two interconnecting sky bridge pools on the 18th floor.

With the tallest tower 28 levels above Vulture street, creating these grand roof top spaces posed many challenges for our team. Rooftops are areas generally reserved for plant rooms, so we needed a unique plan. Leading to the creation of mid-level plant rooms, alternative mechanical systems, smart delivery of hot water and using CFD modelling to reduce the amount of duct in the basement, our team had to think creatively to solve these challenges. The display suite is open for inspection. The Trilogy is due for completion in 2022

Brisbane Airport is Australia’s third largest airport and is the primary international and domestic gateway into the state of Queensland.

“Brisbane Airport Corporation’s (BAC) vision is to ‘Connect the world. Create the future’. In planning the redevelopment for the Domestic Terminal, the overarching goal was to upgrade and enhance the airport environment, so that it provides retail, commercial and recreational experiences that are uniquely Brisbane – a place that fosters connection and opportunity.”

With new high-end retail shops including a new architecturally designed food court and upgrades to public lighting and seating throughout, BAC’s vision has certainly been achieved.

The project also included a combination of base building upgrades and final fitout works for 48 tenancy shells, new amenities and a refurbishment of the Casual Dining Precinct northern end which was designed and procured into 9 separable portions.

When designing the new food court at the Qantas terminal, the stakeholders within BAC, including leasing and operations, had some very specific requirements. To ensure the we delivered the look, feel and aspirations of the client, ADP worked in collaboration with Geyer (interior design) and Studio Arkitecture (architect) providing specialist lighting advice including lighting simulations and renders.

This visual communication with BAC was key in helping all stakeholders agree and approve the final design solution, allowing the project team to achieve an area of respite within a dynamic and busy transit environment. An outcome which can often prove challenging in these types of facilities.

Most of the works were inside the domestic terminal building however there were some requirement for works to the landside and airside locations adjacent to Terminal 1. These works included provision of new grease arrestors and LPG supply to support new food retails tenancies.

The retail upgrade project was also delivered concurrently with 3 other projects: an ICT Upgrade, Security Upgrade and Lighting Upgrade. These projects required ADP to liaise directly with other stakeholders outside the project group and in some cases incorporate their design philosophy into our documentation.

ADP were employed to provide the building services design for the retail upgrades. We were chosen because of our positive approach and innovative solutions to provide efficiencies in construction and ongoing value to the client.

A key achievement on the project was the use of energy efficient equipment and lighting to consume less general energy than before, whilst still creating more dynamic spaces.