With all the features and facilities of a corporate office one would expect to find in the heart of a CBD and not typically in a suburban location, the Victorian Government’s Department of Transports new customer service centre, a mix of commercial and retail, will provide staff and customers alike a premium, high quality environment in a convenient location adjacent Eastland shopping centre and Ringwood Train Station.

This 13,700sqm NLA fully integrated fitout will include an end of trip facility on the lower ground floor, a VicRoads customer services centre and café on the ground floor with a business lounge on the mezzanine. PCA grade A offices with interconnected stairs are located between levels 5-10 and the roof top terrace provides a function space to host 200 people.

This project has a high emphasis on the use of clever technology that is integrated into workstations, meeting/conference rooms and collaboration spaces to offer flexibility with minimalistic visual connection to services. One such example is that there are no raised floors or suspended umbilical cords from the ceiling to the workstation clusters for any service. This allows panoramic views of the office and uninterrupted external views of the Dandenong ranges.

A key challenge has been ensuring that the requirements of all the separate departments and various stakeholders, each with their own unique operational prerequisites yet all sitting under one umbrella, are met and delivered cohesively. Reverse engineering a services requirement brief that meets all interdepartmental requirements, although challenging, was achieved through strong communication and regular collaboration with the wider project team through workshops, meetings over video conferencing and site visits only as necessary due to Covid-19. Through this collaboration we have achieved a great working environment for the end-user with spaces that are tailored for individual group settings and multiple groups with the intention of improving people’s health and productivity.

The fitout will be targeting a self-assessment of Green Star and NABERS.

To learn more please contact: Russell Evans, Director – M: 0411 358 090 | E: [email protected]

As part of QICGRE’s long-term vision for Eastland to create a vibrant mixed-use town centre for the community of Ringwood, QIC GRE are developing a new 11 level office tower adjacent Eastland and Ringwood Train Station.

Eastco will provide an exceptional commercial space with 360-degree views of the Yarra Valley and surrounds, complementing the fantastic retail, lifestyle and hotel offering already available at Eastland.

With a focus on sustainability, the Eastco development is targeting a 5-star NABERS Energy Base Building Rating and a 4-star NABERS Water Base Building rating.

To deliver an office space that is incredibly energy efficient from a heating and cooling perspective, but also a visually pleasant and comfortable work environment, extensive work and modelling have gone into optimising the design of the façade. This has included the use of horizontal shading fins, to find the balance between minimising solar heat gains and maximising natural daylight amenity. The vast majority of steel and timber used on the project will be ethically sourced through schemes such as the Forest Stewardship Council certification scheme and the World Steel Association’s Climate Action Programme. Indoor air quality will be ensured by using low toxicity paints, sealants and adhesives.

The development will have a 50kW photovoltaic panel array on the roof, maximising the available roof space for onsite energy generation. Through its energy supply, it will be able to abate 72 tonnes of carbon dioxide annually that would have been otherwise emitted as a result of using electricity from the grid. The building reduces its potable water demand with highly water efficient taps, toilets, urinals, and showers and additionally, rainwater is captured from the roof and reused for toilet and urinal flushing and irrigation of the green areas on the building’s rooftop.

Working alongside Fender Katsalidis, the 14,000sqm development will include a major government agency customer services centre and café on the ground floor with a business lounge on the mezzanine and four levels of carpark.  The PCA grade A offices will have interconnected stairs between levels 5-10 and the roof top terrace with a function space to host 200 people. A traffic management centre, pod casting, television broadcasting and associated critical services will also be hosted within the office levels.

To actively promote health and wellness amongst the buildings occupants as well as helping people make cleaner and greener decisions in the way they choose to commute, first class end of trip facilities including extensive bike parking, spacious showers and locker rooms will be provided on the lower ground floor.

With the world’s perception shifting on how we work, where we work and how we live there has been an active drive for asset owners to rethink how they adapt their assets to work for current and future end-users. With the current crisis looking to be around for some time, many have taken the opportunity to rethink their building assets outside of our cities and are responding to longer term preferences for people to stay locally to work, live and play.

Vicinity Centres and Challenger are at the forefront of this shift with plans to offer their customers a new way of local living in Western Sydney as they lodge precinct-sized plans to overhaul its ageing centre in Bankstown.

Bankstown Central is set to deliver a vibrant and sustainable new high amenity mixed-use precinct right in the heart of the Bankstown CBD, with the new precinct comprising new F&B and retail tenancies, 7 levels of PCA-A grade commercial offices, plus health and wellness amenities. Two levels of basement carparking will complement the existing shopping centre and new precinct.

Rooted in Vicinity’s vision for a sustainable development, the new mixed-use precinct will target a 5-star NABERS Energy Base Building Rating, 4.5-star NABERS Water Base Building, 5-star Green Star Design & As-built, and Gold WELL Certification.

Through innovative, environmentally sustainable design a healthy and active environment will be created for occupants whilst minimising any negative environmental impacts associated with its design, construction, and ongoing operation.

Early in the design, ADP’s wholistic approach to services, sustainability, and site infrastructure have identified the key infrastructure challenges. De-risking the project early and providing cost certainty has enabled innovative solutions to be embedded from the concept stage, including a high efficiency central plant, new chamber substation, and flexible F&B provisions to deliver a vibrant new Eat Street food precinct.

“Leveraging ADP’s experience across multiple sectors has been key for us on this project. Their teams’ experience with shopping centres, mixed-use precincts, commercial offices, authority infrastructure, and sustainable ratings them to promote innovative ideas in each discipline and then to use their cross disciplinary teams to quickly review, coordinate, and fine tune the outcomes” says Vicinity’s National Head of Design, David Waldren. “The revitalisation of Bankstown CBD is a very exciting project to be part of as it is very much designed with the community at its core” added ADP Director Gavin White.

Bankstown Central will be the start of Vicinity Centre’s 30-year vision to provide a hub for up to 8,400 workers, 3,500 residents and 1,800 students to the western suburbs of Sydney.

Located in the inner-west of Melbourne and within walking distance of Melbourne’s central business district, The District Docklands is a mixed-use development which includes state-of-the-art entertainment, dining and fresh foods precincts alongside a five-star hotel, commercial offices and modern residences.

Ashe Morgan envisions the redevelopment of this waterfront location will rejuvenate this area, providing a community to this previously industrial site.

ADP are currently working on 1B-6, an office development designed by Woods Bagot and 2B–2,  serviced apartments by Fender Katsalidis. ADP are proud to be collaborating with a great team;  PDS Group, Generate Property Group, 4D Workshop and Slattery.

Credit images: Woods Bagot

 

Located in Brisbane’s city centre, this new mixed-use development will play an integral part in the rejuvenation of this area by integrating a new 30-storey commercial office on an existing heritage façade which sits across the ground floor and levels 1 and 2. This exciting development will consist of commercial office space, retail tenancies, residential floors and a rooftop bar.

When complete, the building is expected to earn premium A- grade commercial development status due to its sustainability characteristics. This will include a minimum of 4.5 Star NABERS base building office rating as well as a self-assessed 4-star Greenstar equivalent rating.

ADP worked extensively with the design team to rework an existing DA scheme to ensure that the boutique floor plates were adequality serviced to PCA grade A, without compromising the serviceable area of the floor plate. The challenging nature of the coordination between architecture and structure has meant a great outcome for the client and has maximized the NLA.

320 George Street will be the first redevelopment of a heritage site along the 320-372 George Street block and is expected to encourage further revitalisation in this quarter of the Brisbane CBD.

East Brunswick Village is a mixed-use, medium-rise multi-residential, commercial and retail development in East Brunswick in Melbourne’s vibrant inner north. The village has been designed around the concept of an Urban Village with its generous open spaces and amenities welcoming use by both residents and the surrounding community.

Sustainability drivers have sat at the core of the development from project initiation. ADP have considered the environmental impact of all aspects of the development, from the materials used and the way construction waste is managed to the design of systems that optimise residents’ energy efficiencies and making alternative transportation integral to the design. Solar panels, the capture of rainwater to use onsite, and nearly one thousand bike racks are just some of the initiatives that have been put in place.

Other features include specialty shopping, a landscaped piazza, pedestrian mall, office spaces, a Coles supermarket, roof top gardens and cubby house, ample parking for vehicles and bicycles.

Enjoying rapid growth and increased brand recognition within the Sydney market, Flexigroup, a multi-national provider of financial products and payment solutions, made the strategic decision to move from St Leonards into a more desirable CBD location. To attract more staff and create further brand awareness the business decided to relocate closer to better transport links and to a more attractive space more in line with their corporate identity.

A modern open space, with extensive views of Hyde Park the fitout included 3 floors of meeting rooms, casual meeting areas and offices, positioned away from the Façade allowing the open plan workstations to be positioned to take advantage of the views and Natural Light.

The fit out was completed as a single stage which included early delivery of the comms room to ensure the new office was live prior to the relocation. The relocation from St Leonards to the City was achieved over a single weekend ensuring business continuity was maintained at all times.

With sections of the workspace occupied 24/7, ADP designed a mechanical HVAC system that utilised tenant supplementary condenser water as a more efficient and cost effective solution to after-hours base building air conditioning

To accommodate significant growth and provide a more suitable workplace to their staff, Avant relocated their premises to Darling Park Towers (DP3) in 2017.

A key driver for the client was to provide spaces that would encourage collaboration and teamwork as well as provide technology that would support accelerated learning and concentration.

The fit out included a general open plan office, quiet rooms, meeting rooms, flexible training rooms and staff breakout spaces. One floor was dedicated to clients and included a guest waiting lounge, a boardroom, and several smaller meeting rooms, all with presentation facilities.  A key requirement was high performance video conferencing facilities and we designed the lighting to ensure high quality, on screen visual representation.

With an interconnecting stair linking the breakout spaces on all four floors, a fire curtain solution was implemented to address smoke hazard management, with services designed to address the additional requirements.

To improve wellness and encourage best work practice, four of iCare’s diverse business units from various sites in Sydney’s CBD were consolidated into a new workplace promoting connectivity, communication and cultural change.

Promoting connectivity, the design included interconnecting stairs across all five floors with fire curtains installed to address the issues of smoke hazard management.

The main client floor included flexible spaces capable of expanding to allow presentations to 150 people.  A flexible air conditioning solution resolved the issue of limited base building provisions and enabled the occupants to adjust the environment to suit the changeable headcount for people’s comfort. The solution we provided used an existing connection to the façade on another floor which avoided any DA application processes and ensured the project was completed on time.

The project provided lots of small meeting and quiet areas for smaller working groups, but still included smart AV solutions to these areas for productivity. With limited structural penetrations allowed around core areas, wireless presentation was utilised within these rooms, giving the ability for staff to present to colleagues locally, or make video calls to others via their Skype for Business account.

With a 56 per cent improvement in staff satisfaction regarding health and productivity the project has been a great achievement for Frasers Property and the project team, promoting sustainability and wellness outside of what has traditionally lent itself to a CBD workplace.

Located in Rhodes, this building was originally designed and built for industrial use before being converted to office use. The fitout covers two storeys, with a large void created to open the connection between the two floors. This also serves as a presentation theatre with a large projector screen and a wide stair designed as both seating and access between floors.

With Frasers Property having an internal sustainability group and promoting green design, the project is targeting a 6 Star Green Star Interiors rating v1.1. It is only the second in Australia to receive this highly coveted WELL Building certification, with a GOLD rating and only one of 16 globally (GOLD certification).

As part of the design, services were exposed posing challenges with achieving Green Star & WELL building requirements for buildings services. One solution, provided by ADP, was the design of downlights with adjustable colour temperature to mimic the changes in daylight during working hours and achieve the melanopic lux levels required as part of the WELL Building rating.