In 2017, following a year-long restoration, the Westpac Long Gallery in the Australian Museum, was open to the public. With generations of ad-hoc changes swept away, the original floors were uncovered, the marble columns revealed and restored and the original wire fretwork re-installed on all levels.

ADP Consulting are privileged to have been part of the team in the restoration of this iconic heritage landmark. Not just bricks and mortar, this has been a project of passion, reviving a sense of grandeur and wonder to this national treasure, the oldest museum in the nation which houses precious objects from Australia’s past.

Founded in 1827 to house a natural history collection, Australia’s first public museum has been at the forefront of scientific research, collection and education for 190 years.

As part of the restoration the Museum wanted to transform the Long Gallery into a modern multi-function space; enabling flexibility from hosting lectures to exhibition of the latest multi-media displays.

To ensure the best comfort to visitors, protection of the exhibits and to assist with humidity control, ADP designed a displacement ventilation system, to seamlessly incorporate into the display case assembly. This along with the delivery of a new audio-visual system has enabled the Australian Museum to comfortably host large functions amongst its 200 most valuable Treasures.

Taking centre stage in Bendigo, the transformation of Bendigo’s Gaol to Ulumbarra Theatre has delivered a collaborative and dramatic entertainment and cultural space to both the college and the community.  Ulumbarra – meaning gather together or meeting place in the language of the Dja Dja Wurrung people reflects the original indigenous use of the site as a lookout and meeting place.

The design of the theatre draws on the prison’s heritage and inverts its relationship with the community.

To the north, the new public face of the centre opens out onto Gaol Road; inviting visitors through a break in the old gaol wall.  The Theatre’s fly tower and contemporary facilities are deliberately located to rear of the site to encourage patrons through the heart of the former prison and into the central hall which connects Ulumbarra’s old and new spaces. Ulumbarra’s plan allows for various occupants to work simultaneously either as independent users or in collaboration.